Sociëteit Fort Koning Willem I

Van 1982 tot 1994 was de Maastrichtse Studenten Vereniging Tragos gehuisvest op de Boschstraat 66, in wat voorheen de Elvis Bar heette. Al snel groeide Tragos uit dit ietwat kleine pand en medio mei 1994 verhuisde Tragos naar wat nu nog steeds onze Sociëteit is, Fort Koning Willem I. Voorafgaand aan de verhuizing werd er flink gesloopt en verbouwd om het pand geschikt te maken voor een studentenvereniging en het verleden als commandopost achter zich te laten. In mei 1994 werd de Sociëteit officieel geopend en werden er verschillende openingsfestiviteiten georganiseerd, de toenmalige Senaat werd per koets van de Boschstraat 66 naar de Kastanjelaan 66 gebracht. In dit monumentale Fort kunnen de Tragoten nog steeds ongestoord tot in de kleine uurtjes hun gang gaan.

Fort Willem I is de grootste studentensociëteit van Maastricht. Het eerste dat opvalt als u de laan oploopt met aan weerszijden de grote kastanjebomen, is de dikke verstevigde vestingmuur die de binnenplaats van het Fort omringt. Eenmaal over de binnenplaats gelopen staat u voor de zware deur die toegang verschaft tot de Sociëteitszaal. Vandaag de dag is de Sociëteit de belangrijkste locatie voor leden van de M.S.V., hier komen zij samen voor een borrel, feest, diner of vergadering. Het is de plek waar leden elkaar spreken, met elkaar discussiëren, waar commissies vergaderen en de Senaat iedere dag werkt. In 2004 is er een nieuw deel aan het gebouw toegevoegd waarin onder andere het discotheek gedeelte, de NOX, is gevestigd. 

Tragos is in Maastricht de enige studentenvereniging met een binnenplaats, dit geeft de M.S.V. Tragos de unieke kans om meerdere keren per jaar openlucht feesten te organiseren en de leden de mogelijkheid om op zomeravonden buiten te borrelen, dineren of vergaderen. 

Geschiedenis van de Sociëteit

Sinds 1200 is Maastricht dertig maal belegerd geweest. Om aan deze belegeringen het hoofd te bieden werden de verdedigingswerken steeds verder uitgebreid. Na iedere inname werden de zwakke plekken versterkt.

Bij de inname van de stad door de Fransen in 1794 bleek de Caberg zo’n zwakke plek te zijn dat die zeker versterking nodig had. In 1814 werd begonnen met de aanleg van Fort Willem I, maar het duurde tot 1818 voor het Fort klaar was. Het Fort Koning Willem I is een vestingwerk in de vorm van een onregelmatige vijfhoek. Het gedeelte dat vandaag de dag dient als Sociëteit van de M.S.V. Tragos was ooit bedoeld als bomvrij onderkomen voor de bezetting van het Fort en anderzijds als magazijn. Met recht zou men kunnen stellen dat dit een van de oudste Sociëteiten van Nederland is.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog is het Fort een tijdlang als “Luftschutzraum” gebruikt door de Duitsers, maar later werd het een schuilkelder voor de burgerbevolking. In 1948 werd er een jeugdherberg voor de K.A.J. (Katholieke Arbeidersjeugd) gevestigd. De bedoeling was om er weekenden, bijeenkomsten en aantrekkelijke zomerkampen te organiseren. Na 1956 is er het provinciale commando van de BB-Limburg (Bescherming Bevolking) gevestigd. Tot voor kort heeft het Fort nog gediend als noodonderkomen voor het provinciale bestuur. De commandopost in het Fort Willem I moet een van de grootste en best beschermde in Nederland zijn geweest, het hele gebouw was ingericht om bij fall-out of chemische besmetting van de buitenlucht te kunnen overleven. Na de vermindering van de spanningen tussen Oost en West verloor Fort Willem haar functie en zo kon de M.S.V. Tragos haar intrek nemen.

Meer te weten komen over de geschiedenis van ons fort? Bezoek de website van Maastricht Vestingstad

Open Feesten

Naast verschillende gesloten feesten voor de leden van de M.S.V. Tragos worden er door het jaar heen verschillende open feesten georganiseerd door de vele commissies die de M.S.V. Tragos rijk is! 

 

Tragos festival

Hét openlucht feestje van het jaar! De M.S.V. Tragos heeft een uniek pand, met een monumentale binnenplaats. Door het jaar heen worden er verscheidene feesten gegeven, waaronder het Tragos Open Air festival (voorheen: Fortfest). Tragos is op het gebied van het organiseren van feesten niet te vergelijken met de andere verenigingen; onze historische binnenplaats is de perfecte locatie voor een festival! Vanwege de Coronacrisis kon het festival in 2020 niet in de normale vorm doorgaan; op de dag waarop het festival had moeten plaatsvinden werd er een vervangende livestream gehouden: Tragos Vestingwerk Rooftop Sessions, bekijk onze instagram stories om te zien hoe leden deze dag hebben beleefd. Bekijk de beste foto’s via onze site en blijf op de hoogte van toekomstige edities van het festival via de facebookpagina!

 

Multizalenfeest

Heel studerend Maastricht kent ons MultiZalenFeest dat meerdere keren per jaar wordt georganiseerd, tijdens dit feest wordt er in onze  verschillende zalen met verschillende muziekstijlen door diverse DJ’s gedraaid. Heel studerend Maastricht kent ondertussen het bekende deuntje: “mul-ti-zalenfeest… multizalenfeest!”. Het concept is al jaren onveranderd maar nog steeds ijzersterk: meerdere zalen, meerdere muziekstijlen, verschillende drankactie’s en door tot in de vroege ochtend! Bekijk de beste foto’s via onze site volg de facebookpagina voor updates en nieuwe edities!

Overige feesten 

Ook worden er open feesten georganiseerd door de vele disputen die de M.S.V. Tragos rijk!

NOX

In 2004 is aan onze sociëteit een nieuw gebouw toegevoegd. Een groot onderdeel van dit aangelegen gebouw fungeert als discotheek en wordt de NOX genoemd. De NOX is eigendom van de M.S.V. Tragos en wordt voor allerlei verschillende feesten en doeleinde geëxploiteerd. Hierbij opent onze discotheek onder andere haar deuren tijdens het Multizalenfeest, dispuutsfeesten en overige feesten georganiseerd door NOX-commissie. De NOX heeft ruimte voor circa 450 mensen ontvangen en beschikt over een bar met vier tappuntjes, een shotjesbar en een sanitaire voorziening. Daarnaast is de NOX voorzien van professioneel licht en geluid wat de beleving in deze zaal voortreffelijk maakt. In samenwerking met de DJ-commissie wordt er voor een verscheidenheid aan genres gedraaid en worden er geregeld themafeesten gehouden. Met 18jaar ervaring aan evenementen kan de NOX beschouwd worden als een van de grootste en bekendste organisator van studentenfeesten. Op onze vereniging bieden wij de mogelijkheid om borrels, diners, feesten of andere activiteiten te organiseren voor studenten. Deze activiteiten kunnen onder andere ook plaatsgevonden worden in de NOX. 

Exploitatie 

Op onze sociëteit Fort Koning Willem I bieden wij de mogelijkheid om borrels, diners, feesten of andere activiteiten te organiseren voor studenten. Voor meer details of voor een reservering kunt u mailen naar senaat@tragos.nl.